МЗ    БСА    Държавна администрация
Актуално

На вниманието на гражданите! Указания във връзка с най-често поставяните въпроси към служители на РЗИ – Враца

  19.03.2021 11:53  

Указания във връзка с най-често поставяните въпроси към служители на РЗИ – Враца:

  1. Поради зачестили сигнали за нарушаване на противоепидемичните мерки, постъпващи по телефона, които не съдържат необходимата информация за реално извършване на проверка, а в определен процент от случаите са неистински, уведомяваме, че с предимство ще разглеждаме писмено подадени сигнали, в които има записани имена и данни за контакт с жалбоподателя, както и данни за лицата или за обектите, които извършват нарушенията. Сигналите се подават на електронен адрес rzi@rzi-vratsa.com .
  2. При положителен резултат на член от семейството или на работното място, контактните лица НЕ СЛЕДВА ДА ИДВАТ В РЗИ ВРАЦА  да питат какво да правят. Контактните са длъжни веднага да се изолират. Епидемиологичното проучване може да започне най – рано на следващия ден, след като положителния пациент е вписан от лабораторията, извършила изследването в Националната информационна система за борба с COVID-19. Инспектор от РЗИ – Враца ще се свърже  с положителния пациент, който трябва да каже имената на контактните в семейството, както и адреса  на който те ще бъдат карантинирани. Информация за контактните лица на работното място изискваме от работодателя. След като се изпрати списъка с имената им, от РЗИ Враца се издават предписания за карантина и предписание за противоепидемични мерки.

Предписанията за поставяне под карантина се регистрират от инспектора, извършил проучването в Националната информационна система за борба с COVID-19. При необходимост от издаване на болничен лист за периода на карантината, общопрактикуващите лекари имат достъп да системата и могат да видят за какъв период от време да издадат болничния лист.

След изтичане на карантината, всеки който желае може да получи предписанието на хартиен носител на първия етаж в сградата на РЗИ – Враца.

Обръщам внимание, че съгласно Чл. 61. Ал. 10 от Закона за здравето, поставянето под карантина може да стане, освен чрез връчване срещу подпис, и по един от следните начини:

  • устно уведомяване на посочен от лицето мобилен или стационарен телефонен номер;
  • изпращане на електронно или кратко текстово съобщение на посочен от лицето електронен адрес или мобилен телефонен номер.

При проведен телефонен разговор или изпращане по електронна поща, предписанието се счита за връчено и карантинираното лице е задължено да спазва карантината съответно 14 дена за положителните и 10 дена за контактните лица.

3. За завръщащите се от чужбина лица, които влизат в страната без направен  PCR  тест и са поставени под карантина на съответния граничен пункт: за да се отмени карантината трябва да се вземе материал за  PCR в рамките на 24 часа от завръщането на територията на България. Отрицателния резултат от теста и заявление за отмяна на карантината се изпраща на РЗИ, издало предписанието за карантина, а не по местоживеене. Предписанието е административен акт, който може да бъде отменен само от администрацията, която го е издала.